5 Star Rating

5 års garanti

Sample logo

Smidiga och kostnadsfria tygprover

Alltid rätt priser

Så rengör du dina gardiner och persienner

Persienner, rullgardiner och andra solskydd är en investering för hemmet, och vi vill alla att de ska se så snygga ut som möjligt, så länge som möjligt. För att hålla dina persienner och solskydd i perfekt skick har vi tips som är snabba, enkla och garanterar de bästa när det kommer till rengöring av persienner, rullgardiner och hissgardiner.

Såhär rengör man hissgardiner

Våra hissgardiner finns i olika färger, vackra tyger och underbara mönster – det finns mycket att välja mellan! Här kommer några knep med hur du gör för att bibehålla din hissgardin som om den var ny.

I de flesta fallen är dammsugaren det enklaste sättet att fräscha upp hissgardiner på. Dammsug den enkelt med en borste fäst på dammsugarslangen. Därefter sprayar du tyget med ett textilspray för att fräscha upp tyget. Vid mindre märken och/eller fläckar kan du snabbt torka av gardinen med en våtservett. Det går snabbt, är enkelt och lämnar inga vattenfläckar på tyget.

För en mer grundlig rengöring kan kemtvätt vara en bra idé. Oavsett vilket material din hissgardin är gjord av så kommer den bli omhändertagen och rengjord på bästa sätt. Och eftersom tyget fästs med kardborrband är det superenkelt och smidigt att ta bort om, eller när, det behöver tvättas.

Tips på hur man rengör rullgardiner

Rullgardiner är ett smart val för det moderna hemmet av en enkel anledning; de är lätta att underhålla. Oavsett om det är polyester eller PVC, räcker det med att damma av med en torr trasa regelbundet för att hålla dem i utmärkt skick. Skulle det uppstå några fläckar kan du enkelt torka av dessa med ekologiskt nedbrytbara våtservetter. Våtservetter är fuktiga nog för att rengöra rullgardinen noggrant, utan att lämna några märken och dessutom innehåller de inga skadliga ämnen som kan skada eller fläcka tyget. Men om du bara har en fuktig trasa till hands, så går det precis lika bra.

Att rengöra lamellgardiner

Ett av de enklaste sätten att rengöra lamellgardiner hemma, och hålla dem i bra skick länge, är att damma dem regelbundet. Det bästa är att använda en fjäderdammvippa eller att snabbt dammsuga lamellerna.

Om din lamell är tillräckligt liten kan du lyfta av lamellängderna för att rengöra dem. Du behöver bara en plan yta och en våtservett för att torka dem försiktigt på båda sidor. Var noga med att torka av med en torr handduk eller trasa innan du hänger tillbaka dem.

För en mer grundlig rengöring kan du enkelt lyfta av lamellerna och blötlägga dem i ett badkar med varmt vatten. Addera ett mycket milt rengöringsmedel för att tvätta dem. Det är viktigt att sätta tillbaka vikterna i lamellerna när du hänger dem på tork för att de inte ska veckas. Därefter är det bara att hänga tillbaka på skenan och du behöver inte stryka dem.

Hur man rengör träpersienner

Börja med att luta träpersiennen så att lamellerna är stängda. Ett av de enklaste sätten att rengöra dina träpersienner är att damma dem regelbundet. Detta kan du göra med antingen fjädervippa eller med en dammsugare med smal borste. Därefter kan du använda dig av en våtservett för att torka av ytorna försiktigt. Torka av dem med en torr handduk när du är färdig. Städa av ena sidan helt innan du vänder lamellerna för att upprepa proceduren på andra sidan.

För att få härlig finish kan du använda dig av lite möbelpolish och en luddfri trasa. Spraya med polermedel, linda sedan trasan runt ett styvt föremål så du enkelt kan polera träpersiennens under- och ovansida.

Såhär rengör man persienner i konstträ

För att rengöra persienner i konstträ är processen lite enklare eftersom materialet inte är känsligt för vatten eller fukt.

Börja med att damma av persiennens lameller med en torr trasa eller använd en dammsugare med en liten borste. Fortsätt sedan vid behov med en fuktad trasa för att ta bort eventuella fläckar. För mer envisa fläckar går det bra att använda en liten mängd diskmedel.

Så rengör du aluminiumpersienner

Aluminiumpersienn Spirit Lily
Aluminiumpersienn Spirit Lily

För aluminiumpersienner finns det ett par olika sätt att hålla dem i bra skick. Krävs det bara en lättare rengöring kan du försiktigt dammsuga persiennerna med hjälp av en liten borste, alternativt använda dig av en fjädervippa för att få lamellerna dammfria.

Om det däremot krävs en lite mer omfattande rengöring, kan du försiktigt lyfta av din aluminiumpersienn och blötlägga den i ett varmt bad i ca 30 minuter (vem gillar inte ett varmt bad liksom?). Därefter tar du en trasa och tvättar persiennen. Torka noggrant av persiennen med en handduk eller torr trasa innan du hänger upp den på sin plats igen.  

Att rengöra plisségardiner

För våra plisségardiner finns det ett par olika sätt att hålla dem i bästa form. Städa av gardinerna med en fjädervippa eller dammsug gardinerna försiktigt med hjälp av en liten borste. Var försiktig vid dammsugning för att inte skada vecken. 

Om du har envisa fläckar kan du använda en mjuk trasa med varmt vatten. Efter att du städat klart persiennen rekommenderar vi att man drar ut den i maxläge medan den torkar. Låt stå några timmar för att säkerställa att vecken är perfekta när den fälls ihop igen. 

Ja, då så kära vänner. Städpatrullen har sagt sitt och ni kan härmed städa era gardiner, persienner, rullgardiner och allt vad där är, i bara farten. Happy cleaning säger vi.