Gardiner och persienner är en investering för ditt hem. Därför vill du naturligtvis att det ska se snyggt och elegant ut så länge som möjligt. Så hur håller man dem i snygga och fräscha så länge som möjligt? Här kommer några enkla tips och trix!

Hur rengör man persienner?

Quintessence Paloma

Först och främst är det i de flesta fall enklast att använda en dammsugare med borste för att fräscha upp dina hissgardiner hemma. Därefter kan du gå över den med en textiluppfräschare för en fräsch och ren finish. För små fläckar är det bäst att torka av hissgardinen med en fuktig trasa. Detta är dessutom snabbt och enkelt och lämnar inga vattenfläckar på tyget.

För en mer grundlig rengöring rekommenderar vi att du tar hissgardinerna till kemtvätt. För oavsett vilket material de är gjorda av kommer de alltid att rengöras ordentligt. Dessutom kan du enkelt ta bort dem för rengöring, eftersom tyget är fäst vid skenan med kardborreband och därför lätt att ta av.

Hur rengör man rullgardiner?

Valencia Seaside Grey

Rullgardiner är ett smart val av den enkla anledningen att de är lätta att hålla rena. Oavsett om de är av polyester eller PVC hjälper regelbunden damning med en torr trasa till att hålla dem i utmärkt skick.

För andra fläckar är biologiskt nedbrytbara torkdukar en bra lösning! Dessutom är de tillräckligt fuktiga för att rengöra rullgardiner grundligt utan att lämna fläckar och innehåller inga skadliga ämnen som kan skada eller fläcka tyget, vilket gör dem till ett smart val!

Hur rengör man lamellgardiner?

Amalfi Cream

Ett av de enklaste sätten att rengöra lamellgardiner hemma och hålla dem i gott skick längre är att damma av dem regelbundet. Det bästa sättet att göra detta är att använda en dammsugare eller en dammvippa.

Du kan också ta bort lamellerna för att rengöra dem. Allt du behöver är en stor plan yta och en fuktig trasa. Torka dem försiktigt på båda sidor utan att trycka för hårt. Rengör dem med en torr trasa innan du hänger upp dem igen.

Hur rengör man träpersienner?

Mocha

Om dina träpersienner bara behöver en lätt rengöring räcker det med en dammvippa eller en torr trasa! Luta lamellerna så att de är stängda och damma av dem lätt. Luta sedan lamellerna åt andra hållet och upprepa processen.

För att ytterligare förbättra finishen kan du använda lite möbelpolish och en luddfri trasa. Sätt lamellerna i öppet läge, spraya dem med polish och linda sedan trasan runt ett styvt föremål som passar mellan lamellerna. Du kan då enkelt polera lamellens undersida och översida på samma gång.

Hur rengör man PVC-persienner?

 Pristine White & Tundra

När det gäller rengöring av PVC-persienner är processen lite enklare, eftersom vårt sortiment med träimitation inte är känsligt för vatten. För dammiga persienner kan du använda en torr trasa eller en dammvippa. För envisa fläckar använder du varmt vatten och en trasa med lite diskmedel och torkar av persiennerna noggrant. Persiennerna är vattentäta och hållbara, så det går fort och enkelt att rengöra. Att bara damma av och torka av persiennerna kan göra stor skillnad.

Hur rengör man aluminiumgardiner?

Grande Editions Pearl

Det finns några sätt att se till att aluminiumpersienner håller sig i bästa skick. För en lätt rengöring kan du dammsuga dem eller köra en dammsugare längs lamellerna när de är stängda. Alternativt kan du använda en dammsugare med ett lämpligt tillbehör för att hålla dem så bra som nya!

För en lite djupare rengöring kan du försiktigt ta ner aluminiumgardinerna och lägga dem i badkaret. Att tvätta persienner på detta sätt är en utmärkt teknik för att ta bort lite envisa fläckar på lamellerna. Doppa persiennerna i varmt tvålvatten, låt dem ligga i blöt i ungefär en halvtimme och gå försiktigt över dem med en trasa. När du är klar sköljer du bort det återstående tvålvattnet och låter dem torka.

Hur rengör man Plisségardiner?

DuoShade Cordless Fallow

För att hålla plisségardiner rena räcker det i de flesta fall med en lätt rengöring. Till att börja med kan du försiktigt gå över gardinerna med en dammsugare med borstfäste för snabb och enkel rengöring utan risk för skador.

Om du har mer envisa fläckar kan du använda varmt vatten och en mjuk trasa för att rengöra dem. Använd helst en fuktig trasa så att det smarta vaxkakemönstret behåller sin form.